I løpet av min praksis jobbet jeg med analyser, innsiktsarbeid, idégenerering, prototyping og ferdigstilling av konsepter. Her kan du se og lese om mine løsningsforslag til hvordan oppdagelse av nytt innhold og personalisering av innhold kan forbedres.
Bakgrunn og mål for prosjektet
Dette arbeidet er fra min praksisperiode i NRK-Radio. Deres mål i stillingsannonsen var "Vårt lydunivers skal være tilpasset unge voksnes behov og forventninger til valgbar lyd”. Målet under min tid i NRK var å jobbe med hvordan NRK-Radio kunne forbedre seg innenfor kategorier som var definert i NRK sin publikumsstrategi, med hovedfokus på brukergruppen som er unge voksne.
Min rolle i prosjektet
Min rolle i dette prosjektet var som UX-designer. Under mitt opphold i NRK-Radio jobbet jeg stort sett alene da jeg var den eneste praktikanten. Til tross for dette jobbet jeg tidvis sammen med utviklere og rådførte meg med andre designere ift. begrensninger og muligheter. Mitt ansvar var å finne brukerbehov og smertepunkt for brukerne av NRK-Radio. Etter at dette ble kartlagt gjorde jeg det om til konkrete problemstillinger, for å så prototype løsningsforslag basert på disse.
Prosess
Jeg benyttet Double Diamond som den overordnede tilnærmingen for prosjektet. Gjennom en dyp UX-analyse av NRK-Radio på tvers av plattformer, kombinert med en grundig gjennomgang av eksisterende brukerinformasjon, identifiserte jeg både tekniske feil og brukerens smertepunkter. Ved å bruke card-sorting, strukturerte jeg innsikten basert på NRKs publikumsstrategi. De mest fremtredende smertepunktene oppsto i kategoriene "oppdagelse" og "personlig".
Mitt neste fokus var å utforske problemene knyttet til "oppdagelse" og "personlig". Innen "oppdagelse" avdekket jeg at mange programbeskrivelser ikke var treffende, og at det var en høy terskel for å utforske ukjent innhold som podcaster. Innen "personlig" opplevde brukere at foreslått innhold av og til føltes irrelevant, tilfeldig eller uinteressant.
Resultat
NRK legger ut videosnutter av forskjellige underholdningsprogram og annet innhold på sosiale medier. Dette er innhold som treffer godt, og som ofte deles i sosiale medier. Dersom NRK-radio også legger ut slike videoer på sin forside vil brukere kunne se en video på 20-60 sekunder, som vil gi dem en indikasjon på hva de kan forvente fra det aktuelle programmet. Kort oppsummert ble løsningen på "oppdagelse"-problemet, programteasere. Hensikten med disse er å gjøre innholdet mer valgbart og tilgjengelig. 
Når det kom til "personlig"-problemet, ble løsningen en onboardingprosess. Prosessen tillater brukeren å velge sjangere, program, radiokanaler og nyhetsdistrikt. På denne måten kan NRK-Radio foreslå programmer basert på disse valgene. Onboardingen anbefalte også å logge inn, slik at nøkkelfunksjoner kunne benyttes.
​​​​​​​




Metoder brukt:
-UX-analyse
-Desktop research
-Card sorting
-Spørreundersøkelse
-Wireframes
-Digital prototyping (Figma)


Utfordringer og lærdommer ved dette prosjektet:
Under min praksisperiode var jeg den eneste praktikanten. Det å gå gjennom en designprosess "alene" kan være utfordrende ift. å se problemer og løsninger fra forskjellige perspektiv. Med tanke på at jeg var praktikant var det også begrensninger ift. tid og ressurser til brukertesting. Iterasjoner ble derfor basert på testing, som ble gjort på hvem enn som var tilgjengelig. Disse utfordringene gjorde at jeg utviklet meg mtp. å forbedre evner som selvstendig designarbeid, effektiv bruk av begrensede ressurser og evnen til å samle inn og vurdere tilbakemeldinger fra ulike kilder.
PS: Det mangler dessverre bilder fra prosess, ettersom at dette ble gjort hos NRK.

You may also like

Back to Top